marți, 22 octombrie 2013

Muzica romaneasca a ultimilor 10 ani , varianta optimista

Parerea mea despre muzica mainstream a ultimului deceniu a fost deja exprimata pe blog de vreo doua ori,o data mai extensiv la sfarsitul review-ului la Random Access Memories si,ca sa rezum,eu zic ca muzica e o arta si cam orice pasionat si eventual cunoscator de muzica realizeaza ca muzica de azi nu mai poate fi numita arta si mai poate cu greu fi numita muzica.Dar avand in vedere ca incerc sa mentin un ton optimist,am zis sa pun in evidenta niste trubaduri din Tara Ramneasca ce se afla la limita dintre underground si mainstream (asta inseamna muzica ascultata de mai multi oameni dar nu difuzata la TV sau radio),ca poate sunt oameni care vor sa asculte muzica misto sau stalkeri care vor sa stie ce ascult eu cand stau cu curul jos pe scaun.



Subcarpati

Subcarpati iau bucati si motive din muzica populara,le combina cu muzica electronica si iese ceva foarte groovy si specific lor.Pe langa stilul lor instrumental misto,Subcarpati au o densitate destul de mare de versuri foarte meaningful si aici dau din nou ca exemplu melodia "Om" care ar trebui ascultata de toate fiintele umane de pana in 20 si ceva de ani.Astea in combinatie cu vocea joasa si misto a lui Bean fac ascultatul de Subcarpati o experienta aproape spirituala.Foarte recomandat pentru iubitorii de muzica putin mai experimentala si artsy.

Specii

In muzica de peste tot exista artisti care canta despre chestii mai intunecate si nasty. Dintre acestia,multi o fac ca si tribut pentru ceva (de exemplu cum Cannibal Corpse se inspira din filme horror fara a tortura si omori ei insisi oameni nevinovati).Sunt insa cativa care fac muzica cu o tenta intunecata pentru ca ei insisi sunt niste oameni putin ciudatei si avem aici ca exemplu Nine Inch Nails sau Burzum.Varianta autohtona pentru acest tipar este Specii,deoarece versurile lor cu referinte foarte ostentative la droguri sunt aparent ancorate in realitate. Specii canta despre o lume naspa la care nu ajunge toata lumea,despre o atractie a raului,a autodistrugerii. Poate ca vad eu totul prea profund dar oricum,merita ascultati o data. Don't do drugs,kids.

Dordeduh

Am sa incep foarte obiectiv prin a mentiona ca muzica celor de la Dordeduh este absolut superba si magnifica. La baza,Dordeduh sunt o trupa de black metal atmosferic progresiv folcloric whatever formata de doi fosti membri de la Negura Bunget (despre ei mai jos) si fac o muzica care suna (si chiar este) destul de pretentioasa. Daca insa se trece peste faptul ca unele melodii trec de 10 minute,muzica oamenilor de la Dordeduh este extrem de epica. Melodiile creeaza o atmosfera aproape medievala prin combinarea de ghitari electrice cu instrumente pe care le gasesti in mod normal prin bisericile din munti,gen bucium sau toaca, cu vocile extrem de badass si in acelasi timp serioase si cu un vocabular de Fratii Jderi. Melodia de mai sus este,in opinia mea,cea mai buna creatie muzicala facuta de romani vreodata.

Negură Bunget

Raman in aceeasi zona.Negura sunt asemanatori cu Dordeduh (avand in vedere ca membrii Dordeduh au fost in Negura,deh) si au o muzica aproape la fel de frumoasa si atmosferica. Probabil prima trupa care a demonstrat cat de bine poate sa sune limba romana  in mediul unui metal greu si cat de buni pot fi dacii si peisajele pitoresti de pe la noi ca subiect in respectivul gen de muzica. Sunt,alaturi de Inna,singurul produs de export romanesc in materie de muzica pentru ca,surprinzator,strainilor le place mult Negura.Spre deosebire de Dordeduh care au un singur album,Negura au o droaie.

Deliric 1

Stiu ca toata lumea a auzit de Deliric,cel putin de pe toate zidurile pe care scrie "Deliric e de vina",dar ma simt nevoit sa-l mentionez.In ciuda marketingului agresiv si a unor melodii noi ceva mai hedoniste,Deliric are niste melodii extrem de profunde ca mesaj.Veritabila profunzime filosofica din melodii precum Ambrozie,Negru sau din metafora superba a videclipului de mai sus mi se pare momentan neegalata in muzica noastra.As zice chiar ca succesul lui Deliric,reprezentant al unei scene pana de curand destul de underground,reprezinta migratia muzicii rap romanesti de la chestii funny si cam imature (*cough* Parazitii *cough*) la ceva mai serios.Cei neexperimentati carora le place ideea,sa asculte Cedry2k,Nwanda,Aforic si cine mai e pe la recommended pe YouTube.

Bucovina

Practic,Bucovina preia stilul nordic de folk metal,mai ales de la Ensiferum,si il adapteaza culturii si mitologiei romanesti.Suna intr-un mare fel. Din nou,se demonstreaza cat de bine suna limba romana in anumite circumstante.


Intr-o nota mai putin serioasa:

Florin Salam

Seful autroproclamat al papadiilor si al lautarilor,Florin Salam este initiatorul unei miscari culturale ce incearca sa recreeze aparitia muzicii rock in anii '60.Salam a luat un gen de muzica asemanator ca limitare si rigurozitate muzicii anilor '50-'60 si l-a transformat intr-un jam bazat pe solouri improvizate de acordeon si percutie (asa cum Eric Clapton face cu solourile lui de chitara pe vremea formatiei Cream),a promovat coverurile cu tenta personala prin versiunile sale ale slagarelor internationale Tranquila si Sen Trope (analog modului in care Jimi Hendrix face un cover clasicului de blues Hey Joe in anii '60) si referintele la alti artisti precum Rihanna (la fel ca in melodiile The Seeker sau Smoke on the Water).O data cu consumul de cocaina,Florin Salam a initiat curentul manelelor progresive prin melodia de mai sus.


Mentiuni onorabile sunt E.M.I.L. , Trooper , Luna Amara si WarChant care nu au fost inclusi din varii motive.Sustineti cultura si muzica buna si nu acceptati orice rahat doar pentru ca e accesibil,pace.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu