vineri, 6 decembrie 2013

Discriminare

Au fost niste discutii recent in legatura cu Cheloo si baiatul acela extravagant si a murit si Nelson Mandela si mi-am amintit de un subiect despre care aveam de gand sa scriu mai demult dar nu prea am avut context.

Presupun ca stiti si voi ce e discriminarea. Daca nu stiti, in linii mari, discriminarea e atunci cand ai grija mai mare de portofel cand treci pe langa un tiganus. Discriminarea exista de cand lumea si a avut ca motiv orice deviaza de la modelul barbatului alb heterosexual crestin cu parul scurt si fara par pe piept. Asta inseamna femei, negri, asiatici, arabi, tigani, homosexuali, musulmani, evrei, moldoveni, unguri, scotieni, mexicani, sectanti, olteni, you get the point.

Despre veridicitatea tuturor stereotipiilor legate de grupurile acestea nu pot sa ma pronunt ( tot ce vreau sa zic este ca joc League of Legends de vreo 3 ani si daca ai un coechipier foarte prost care injura si se comporta ca un copil, sunt sanse foarte mari sa fie polonez). Dupa cum ziceam, discriminarea a existat dintotdeauna la diverse niveluri , dar in urma unor miscari prin SUA si probabil si pentru evitarea repetarii unor chestii foarte, foarte urate facute prin anii '40 de un baiat pe nume Adolf, au inceput sa apara niste legi care sa atribuie tuturor drepturi egale, indiferent de rasa, sex, etnie sau whatever. In ziua de astazi consider ca discriminarea a atins un nou apogeu si este mai acceptata ca niciodata. Acum fictionalul militant anti-discriminare Ionel m-ar putea intreba "pai cum sa mai fie discriminare, absurdule Capitan Mediocirtate, cand exista drepturi pentru femei si pentru homosexuali si pentru tigani?", la care eu as raspunde misterios "exact", si l-as ruga pe fictionalul militant anti-discriminare Ionel sa ma lase sa ii explic matematic.

Sa zicem ca in trecut minoritatea X a avut 10 drepturi si majoritatea Y a avut 20. Egalitatea in drepturi presupune egalitate efectiva in ceea ce priveste drepturile, de vreme de 10=20 este o afirmatie falsa, avem de a face cu discriminare.  Intre timp s-au intamplat lucruri si minoritatea X are aceleasi drepturi cu majoritatea Y. Dar dat fiind faptul ca minoritatea X este o minoritate, i se vor da drepturi in plus, asadar minoritatea X are acum parte de 25 de drepturi. De vreme ce 20=25 este o afirmatie falsa, avem de a face cu discriminare.

In ziua de azi, discriminarea exista dar se manifesta invers, pentru ca minoritatile au drepturi tacite sau legale in plus fata de oamenii "normali". Discriminarea a devenit un scut, un generator de martiri, ea a cam disparut in sensul clasic dar este inca invocata foarte liberal si permite infaptuirea unor actiuni complet irationale din punct de vedere etic. Sa dau exemple.

Sa zicem homosexualii. Eu nu am absolut nimic cu homosexualii, consider ca oamenii au dreptul innascut de a-si invartosa stromeleagul unde le pofteste inima si sa iubeasca legal orice fel de om vor ei. Deasemenea, desi nu e stilul meu, consider ca un barbat se poate imbraca cat de flamboiant si ciudat vrea el, cu riscul asumat de a se face de ras pentru ca daca stam sa ne gandim putin, formatii ca Van Halen sau Twisted Sister sau Kiss au putut sa existe in anii '80 si nu se plange nimeni de chestia asta. E adevarat ca daca acum toata planeta ar fi compusa din persoane homosexuale, rasa umana ar disparea in cateva zeci de ani in cazul in care nu se recurge la clonare dar sa fim realisti, homosexualitatea este usor devianta si nu e ceva comun. Mai sunt oameni care vin cu chestii de genul "nu vreau ca copii mei sa vada poponari la televizor ca poate o sa vrea sa ii imite", la care ma gandesc ca eu, ca si copil, nu m-am grabit sa fac ca toti oamenii de la televizor si nici nu m-am grabit sa ma pup cu colegii de scoala cand am aflat ca Freddy Mercury era foarte bun si era gay, intelegand ce inseamna asta in termeni largi.
Ceea ce ma gadila pe mine in mod negativ este faptul ca homosexualii au dreptul de a se mandri cu propria orientare. Daca nu stiati, in Romania noastra pitoreasca exista un Gay Parade. Avand in vedere ca toti oamenii au drepturi egale indiferent de orientare sexuala, asta inseamna ca se poate organiza si un Straight Parade, nu? Complet neadevarat, un Straight Parade ar fi vizionat ca o manifestatie homofoba si nazista. Asta inseamna discriminare la adresa oamenilor heterosexuali care, intre noi fie vorba, sunt mult, mult mai multi.

Sa luam tiganii. La nivel ideologic nu am absolut nimic cu tiganii, daca as fi seful unei companii si ar veni sa se angajeze un tigan care se pricepe, as fi foarte fericit sa-l angajez. Tiganii sunt, in majoriateta lor, putin medievali in organizare dar sunt si ei oameni si ar trebui sa aibe drepturi egale cu toata lumea si sa fie tratati ca atare. In schimb, daca memoria nu imi joaca feste, tin minte ca in scoala exista o anumite indemnizatie pentru elevii cu familie de etnie rroma. De ce? Ce anume au facut sa merite banii respectivi? Eu de ce nu am primit, nu sunt si eu om ca tiganii respectivi? Sau alt exemplu, si de asta sunt foarte sigur: in facultati exista locuri rezervate pentru studenti de etnie rroma. E drept, sunt putine si nu la toate facultatile, dar ele exista. Sa presupunem prin absurd ca o facultate are 50 de locuri normale si 1 pentru tigani. Sa zicem ca primii 50 intra cu medii intre 10 si 9.8, al 51-lea are media 9.79. Dintre studentii de etnie rroma, cea mai mare medie e 6. Primul nu intra, al doilea da. Explicati-mi in ce fel e asta corect. Analog situatiei homosexualilor, Connect-R are voie sa poarte un tricou pe care scrie "SUNT ŢIGAN", dar cand vine Cheloo cu un tricou pe care scrie "White and proud", lumea il face nazist.

Dau si un al treilea exemplu pentru ca noua oamenilor ne place baza 3, un exemplu mai controversat si anume femeile. Misoginismul exista si va exista. Aici se poate discuta despre ce se poate considera misoginism si ce nu, eu unul cred ca misoginismul conteaza doar atunci cand misoginul are o oarecare autoritate. De exemplu cand un santierist zice ceva de genul "femeia trebuie sa stau in casa si sa face copi", aia se numeste prostie. In schimb cand vine biserica si zice ca femeia nu are voie sa intre in biserica cand e la ciclu, pe langa clasica propaganda crestina ca diavolul iese din femeie, asta mi se pare misoginism in stare bruta si nefinisata (desi biserica continua sa ramana o influenta foarte puternica asupra societatii, mai mult despre asta cand o sa vreau sa-mi fac ultimul articol). Cea mai interesanta chestie mi se pare insa misoginismul deghizat in politete pe care nimeni nu il observa. Deschizi usa doamnei, ca fufa e prea batuta in cap sa deschida o usa. Lasi femeia sa intre prima, ca poate e asa proasta ca uita unde se duce daca intri tu primul si o opresti din mers. Ii aduci flori, ca poate fiinta e nebuna si incepe sa aibe atacuri pe paranoia. Platesti tu consumatia, ca femeia e prea proasta sa lucreze si sa faca bani.
Bineinteles ca gesturile astea nu au chiar asa o insemnatate si sunt in general facute de baieti draguti, dar la un anumit nivel stabilesc o diferentiere intre barbat si femei.

 Nu vreau sa ajung la afirmatia cinica a lui Cheloo la X-Factor cum ca oamenii vor ajunge sa-si ascunda normalitatea, dar intr-un fel societatea a ajuns sa te defavorizeze putin pentru ca esti nedefavorizat. Tipic noua oamenilor, luam niste valori bune in teorie, in cazul asta egalitatea in drepturi, si le aplicam cu o lipsa de gandire care ajunge sa le denatureze. Asadar, inainte sa aruncati cu "rasist", "homofob", "misogin", analizati bine de tot situatia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu